reizen

Dichtersreis Indonesie

Gerry van der Linden maakte enkele keren een reis naar Indonesië. In 1998 las zij samen met Remco Campert gedichten voor aan de universiteiten van Jakarta, Bandung en Solo. In 2002 nam zij op uitnodiging van de PAN (Poets of All Nations) deel aan diverse poëziefestivals in Indonesië samen met Gerrit Komrij, Mustafa Stitou, Ramsey Nasr, Hagar Peeters, Rudy Kousbroek en Remco Campert. Een aantal van haar gedichten zijn vertaald in het Bandunees en komen binnenkort op deze website onder de rubriek Translations. (Foto rechtsboven: Kees Tabak) 

Literaire reis Instanbul

Enige jaren geleden was Gerry van der Linden met J. Bernlef in Istanbul waar ze gedichten voorlas aan het Nederlandse Consulaat en een lezing gaf over hedendaagse Nederlandse dichters in het Nazim Hikmet Cultuur-huis. Bernlefs roman 'Hersenschimmen' werd er gepresenteerd in een vertaling Turks. De filmmaker Peter Schmitz maakte een documentaire over deze reis, c.q. literaire uitwisseling. Zie voor meer info over reizen Turkije de biografie op de openingspagina.

 

Porto, Lissabon en Evoramonte, Portugal, 2012 en 2014.

 

Aan de hand van een keuze in het Frans en Engels vertaalde gedichten uit haar bundel Wat een geluk (Nieuw Amsterdam 2012) gaf Gerry een lezing over Dichten aan de universiteit van Porto. Ze schreef toen onderstaand gedicht dat in haar nieuwe dichtbundel Stadswild (Nieuw Amsterdam 2014) staat.

 

In februari en maart 2014 was zij in Evoramonte, Portugal, als artist-in-residence van Obras waar zij het manuscript voltooide. In september 2014 verblijft zij opnieuw enkele weken in Obras om met de Iers-Amerikaanse schrijfster Johanna Lane aan de Engelse vertalingen te werken van de afdeling Mae d'Agua das Amoreiras en andere Portugese gedichten uit Stadswild. In de toekomst zal hiervan een speciale uitgave verschijnen in combinatie van werk van beeldend kunstenaars, die ook in de Obras-residency in Evoramonte verbleven.

 

Porto, haven.

 

Stil rookt de visser in het kozijn

stof en geluid

uit de kieren van het huis

 

elleboog op de rand

een sigaret in de mist.

 

Het hotel grossiert in zeegezicht

glossys zilver eetgerei korrels zeezout

op een zachtgekookt ei.

 

Aan een haak

hangt de zoute jas van de visser

een hemd dat niet opdroogt

 

boven lege netten.